En la seva novena edició, el Pressupost Participatiu 2017 s'ha realitzat seguint el fil conductor de posar a l’abast els mecanismes i canals de participació que tenen la funció d’articular les propostes en el cas de la fase de proposta i de la participació directa en el cas de la fase de votació de les propostes candidates a incloure’s al pressupost 2017.
Si la Participació Ciutadana és tot aquell procés o activitat que té la finalitat d’influir en les polítiques públiques, i en el cas del pressupost participatiu d’Arenys de Mar es realitza de forma consultiva en la fase de propostes, ja que esdevé un altaveu del què la ciutadania vol que es millori a la seva vila i així se’n recullen les seves propostes i suggeriments, independentment de si la seva proposta es prioritzarà pel Pressupost de l’any vinent. I per altra banda, la participació ciutadana anomenada vinculant, és a dir, on la ciutadania influencia directament amb la seva opinió en la presa de decisions municipal, és el mode de participació articulat en la fase de votació directa de les propostes que han acomplert els requisits per ser incloses a la llista de votació.
Així, en el cas d’Arenys de Mar el Pressupost Participatiu té aquestes dues vessants quant a modalitat de participació s’inclou els mecanismes i canals de què hem disposat en anteriors edicions però amb la particularitat del reforç al col·lectiu juvenil a les aules de secundària i amb l’alumnat del Programa de Transició al Treball. I amb el repte d’anar al territori sobretot al carrer i a la sortida de les escoles.
Els mecanismes de participació:
D’aquesta manera la ciutadania ha pogut participar en la fase de propostes a través de les modalitats de participació a través de les butlletes bústia, ubicades a establiments comercials i equipaments municipals i també a la seu d’alguna entitat. I a través del formulari web on line.
PARTICIPACIÓ CONSULTIVA :
FASE DE PROPOSTES: Recepció de totes les propostes i suggeriments de la ciutadania i entitats d’Arenys de Mar
PARTICIPACIÓ DIRECTA:
FASE DE VOTACIÓ: Llista confeccionada en funció dels requisits de participació perquè la proposta esdevingui una activitat o acció candidata del futur Pressupost Municipal.
Hi ha dos grans protagonistes en la participació ciutadana: La Ciutadania i les Entitats. En el cas del Pressupost Participatiu en ser un procés participatiu són els veïns i les veïnes d’Arenys de Mar qui tenen el paper més protagonista. Malgrat que les associacions ofereixen el suport perquè aquesta participació sigui més efectiva. Ja sigui oferint els seus espais per a la informació del procés en les seves seus o a través de la intervenció en alguna activitat que organitzin. També participen com a entitat en el consells municipals, així com en sessions concretes de debat a Ràdio Arenys, o bé un espai especial per a fer propostes.
- Canals de participació estables: Consells sectorials: Educació, Esports, Benestar Social, etc.
- Canals d´informació i de participació per al procés participatiu:
o Audiència del procés participatiu: És l’espai informatiu que mitjançant convocatòria es crida a la ciutadania i entitats a informar-se del procés participatiu i de passada dóna el tret de sortida per iniciar la participació.
o Ràdio Arenys: Dóna suport a la campanya informativa del procés mitjançant falques informatives de reclam a la participació, així com informa i convida la regidoria de participació a participar a programes com “Tot a l’Hora”, El Dominical o el Magazine.o Web municipal: Informa de tot el procés des del seu inici fins a la fase final.
o Comissió de seguiment: És l’espai que convocat per cada procés participatiu, s’informa inicialment de la proposta metodològica del procés i que s’invita especialment a proposar innovacions al procés i a valorar-lo un cop s’ha finalitzat de cara a noves edicions.
o Entitats col·laboradores: prestant el suport col·locant una bústia a la seva seu, informant a activitats organitzades per elles, etc.
o Xarxa professional:
Departaments i programes específics de les àrees: Aula de formació d’adults, PTT, etc.
La direcció de l’Institut: propiciant la participació de l’alumnat de Batxillerat.
o Establiments comercials col·laboradors: Amb la bústia de participació.
o Equipaments municipals: Amb la bústia de participació.
o Taula al carrer: ubicada setmanalment els divendres i dissabtes i algun diumenge aprofitant l’avinentesa de més confluència de gent pel mercat dels dissabtes o altres actes de caire festiu.
El procés participatiu té cinc moments on dos ocupen una part central externa molt visible per la ciutadania:
1.- La Fase Informativa: On es despleguen els espais i canals d’informació de què es disposa per fer visible el procés: Convocatòria per l’Audiència Informativa, mitjans web, cartellera, i Ràdio Arenys.
2.- La Fase de Participació de les Propostes: On es despleguen els canals de participació mitjançant les bústies distribuïdes arreu dels establiments comercials i equipaments municipals. I el formulari web per poder realitzar les propostes.
3.- Devolució dels resultats de la fase de propostes: Es pengen els resultats al web i s’envien també als seus participants i a la comissió de seguiment.
4.- La Fase de Validació (interna): On totes les propostes són classificades i validades en funció dels *requisits de la proposta perquè passi a votació.
5.- La Fase de Votació: Un cop s’ha validat el total de propostes, les que han reunit els criteris s’inclouen a la llista de votació que la ciutadania podrà escollir. Aquelles que guanyen fins al llindar del pressupost estipulat, s’inclouen a la fase d’aprovació del pressupost municipal per a l’any vinent.
6.- La Fase de Devolució: Es pengen els resultats de la votació al web i s’envia també als seus participants i a la comissió de seguiment.
7.- La Fase de Valoració: (mixta): La regidoria de participació valora el procés i es reuneix amb la Comissió de Seguiment per compartir la valoració i els resultats. I se’n deriven millores per a properes edicions.
Compartir